В Україні щороку проходить понад 100 гастрономічних свят та фестивалів:
Фестиваль хліба
На хуторі Острів Обирок в Чернігівській області у серпні можна власноруч вижати зерно серпами, вибити ціпами, змолотити жорнами, і спекти з нього у печі хліб.
Фестиваль кавуна
Місто Гола Пристань у Херсонській області щорічно третьої суботи серпня запрошує поласувати баштанними. Обов’язковим на святі є важення вирощених кавунів-гігантів. Серед рекордів — кавун 2011 р., 53 кг, кавун 2012 р. — 95 кг. Фестиваль започаткували в 2003 р.
На фестивалі існує як виставка кавун-карвінга, так і майстер клас з різьблення на кавунах.
Свято полтавської галушки
Усі охочі матимуть змогу посмакувати полтавськими галушками у найширшому асортименті. Фахівці кулінарного мистецтва м. Полтава проведуть майстер-класи з їх виготовлення та поділяться власними рецептами та секретами приготування найсмачнішої галушки.
«Берлибашський бануш»
В закарпатському селі Костилівка Рахівського району проходить фестиваль традиційних гуцульських страв. Учасників і гостей свята пригостять гуцульськими стравами, головна з яких — бануш. Це українська гуцульська традиційна страва: крута каша з кукурудзяної муки, зварена на вершках або сметані. За традицією, готується виключно чоловіками на відкритому вогні.
Фестиваль вина та меду
У квітні-травні Ужгород запрошує на традиційний фестиваль вина та меду «Сонячний напій». Фестиваль вина у Береговому відзначають у березні. Традиційною є виставка «Вино і виноробство» в Одесі, що проходить у лютому. Також у травні відзначають фестиваль виноградарів і виноробів «Угочанська лоза» у Виноградові (Закарпаття).
Фестиваль кримськотатарської національної кухні "Хидирлез"
"Хидирлез" святкують в Судаку. Одна із подій - змагання з приготування кримськотатарської національної страви – янтик.
Свято сала
У Полтаві Свято сала проводиться щороку у лютому, у Луцьку - у вересні проводять фестиваль «З любов’ю до сала», у Миргороді - восени влаштовують свято миргородської свині.
Фестиваль березового соку
Відзначають у Чернівецькій області у травні. Гості можуть дізнатися березові, медові та трав’яні старовинні рецепти молодості та здоров’я, приготувати страви на багатті, скуштувати грибну, рибну юшку, напої з березового соку.
Фестиваль сиру
Фестиваль Великоберезнянського сиру «Молочна ріка» проходить на околиці села Стужиця на Закарпатті, свято «Гуцульська бриндзя» - в Рахові.
Фестиваль полуниці
Як правило, це свято відзначають в місті Ізюм на Харківщині у другу суботу червня. Місцеві називають Ізюм «полуничною столицею» України. При цьому вони стверджують, що тут вирощують найсмачнішу і саму велику полуницю у світі. Одна із традицій свята – приготування полуничного варення, яким пригощають гостей фестивалю.
Свято шоколаду
У лютому Львів запрошує на своє традиційне та смачне свято. На ласунів чекають ярмарки-презентації шоколадних виробів найкращих представників цієї індустрії, майстер-класи від професійних шоколатьє, шоколадні вироби ручної роботи, створення близько півсотні унікальних скульптур з величезних брил шоколаду.
Фестиваль голубців
У селі Четфалва (Закарпаття), де живуть переважно угорці, фестиваль голубців заснували три роки тому. Угорці загортають в листи квашеної капусти копчену свинячу груднинку з паприкою і торгоні — дрібними шматочками тіста. А взагалі в якості покривного листа використовують все, що росте під рукою: листя кольрабі, хрону і дикого винограду.
Фестиваль вареників
В останній день Масляної гірськолижний курорт «Буковель» проводить Всеукраїнський фестиваль вареників. Кожен учасник фестивалю може поласувати улюбленою стравою українців — варениками зі шкварками, цибулею, картоплею, печінкою, вишнями, сливами та іншими начинками (понад 100).
Фестиваль тушкованого півня
У селі Косонь (Закарпатська область) проходить фестиваль півня відомий як «Фестиваль тушкованого півня». Протягом дня відбувається основний конкурс, на якому можна познайомитися з унікальними рецептурами приготування цього косонского делікатесу.
Фестиваль карпа
У липні в селищі Коропець Тернопільської області проводять фестиваль кулінарного мистецтва «КоропФест», головним героєм якого є риба короп. На святі є можливість продегустувати понад сотню страв з коропа, відвідати майстер-класи з приготування місцевих страв — вареників з коропом і фірмового коропа маринованого.
Фестиваль дерунів
У вересні у Коростені (під Житомиром) проходить «Міжнародний фестиваль дерунів», на якому демонструються і дегустуються найкращі деруни з усіх куточків України та інших країн. У рамках фестивалю серед дегустаторів проводяться змагання на найбільшу кількість продегустованих дерунів та за кращий відгук переможцю. Та головне змагання фестивалю – конкурс на найкращий дерун. Щороку на цьому святі готують дерун вагою не менше 100 кг. На фестивалі діє школа дерунярства: досвідчені кухарі вчать усіх бажаючих готувати деруни.
Фестиваль леквару (сливи)
У серпні на Берегівщині сьомий рік поспіль відмічають Свято леквару. Його унікальність полягає в тому, він демонструє давні національні традиції, пов’язані з варінням сливового лекварю (повидла по-закарпатськи) та приготуванням страв на його основі.