Нещодавно Рівне стало місцем народження нового жанру. В ресторані «Санта-Марія» читаючій публіці представили перші томики серії «Книжечка на кухню». Нова серія поєднує тематичні рецепти цікавих і корисних страв і якісні художні тексти у популярних жанрах.
Валентина Люліч закінчила Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого в Харкові. Працює в Рівненській обласній прокуратурі. Видала книги віршів «Світ у долонях» та «Яблуневе сонце». Друкувалася в журналі «Дніпро» (м. Київ), в українсько-російсько-німецькому часописі «Склянка часу» (м. Канів). Дипломант Першого Міжнародного літературного конкурсу імені поета і філософа Платона Кускова, лауреат Рівненської обласної літературної премії імені Михайла Дубова. Ясно, що рано чи пізно поєднання літературного таланту і досвіду роботи в правоохоронних органах мусіло дати якісно новий результат. І він не забарився – у рамках серії Валентина Анатоліївна дебютувала як прозаїк , випустивши в світ кулінарний детектив «Печериці в законі». Саме ці гриби опиняються під підозрою в зав’язці динамічного сюжету. І головна героїня твору, мобілізувавши хист юриста і жіночу логіку, захищає від злочинного наклепу не тільки коханого, але й цінний продукт харчування,котрий робить перші кроки на столи вітчизняних споживачів.
Юлія Бондючна широко відома як поетеса, удостоєна премії імені Поліщука і літературний критик. Прозовим дебютом став роман «Гряде любов», глави з якого цього року опублікували кілька періодичних видань, а зовсім скоро текст вийде у світ окремою книгою. Сергій Синюк вже має чималий досвід прозаїка – в його доробку вісім романів і повістей. Лірична повість «Роман із присмаком печериці» – захоплююча подорож країнами і століттями, кулінарні рецепти на стику стародавніх європейських традицій та сучасних вітчизняних кухонних реалій і… всеперемагаюча сила справжньої терплячої любові.Гості кулінарно-мистецького вечора змогли не тільки послухати уривки з презентованих творів і придбати книжкові новинки з автографами авторів, але й послухати авторську пісню у виконанні Валентини Люліч та Сергія Синюка. Кульмінаційною особливістю заходу стала дегустація страв, приготованих за рецептами з презентованих книг кухарями ресторану «Санта Марія».
У найближчих планах авторів проекту – турне районними центрами Рівненщини і нові книги, темою яких стануть новіі смачні і поживні продукти з багатою історією: полба, ліщина, ожина…